MENU
Sabine
Sabine
Sabine

MUSICA ACTIVA

Muziek is het middel bij uitstek om contact te maken. Muziek spreekt het gevoelsleven aan, kan herinneringen oproepen en biedt een mogelijkheid om vaardigheden te stimuleren en mensen in hun kracht te zetten. En daar hoef je echt niet muzikaal of ervaren voor te zijn. Musica Activa wil het leven van ouderen verrijken met actieve muzikale ervaringen en 1-op-1 samenwerking en ontmoeting met musici. Daarmee wil oprichter Sabine d’Hont een lans breken voor de noodzaak en waarde van muziek, naast de gebruikelijke concert- en lespraktijk van musici. Musica Activa bemiddelt tussen professionele musici en ouderen om hen beiden een betekenisvolle ervaring te geven.

Hoe?
De musicus komt naar je toe om samen muziek te maken of voor te spelen. Dit gebeurt in een 1-op-1-situatie. Je geeft aan wat je muzikale voorkeuren en wensen zijn. Samen onderzoeken jullie de mogelijkheden. Er is zoveel muziek dat er altijd repertoire te vinden is dat bij iemand past. Bij mensen met dementie kan de familie aangeven welke muziek het beste past. Het doel is om op regelmatige basis muzikaal samen te werken. Dat kan bijvoorbeeld een tweewekelijks sessie zijn, in de eigen woning of setting van verzorgd of beschermd wonen in heel Nederland.

Wat?
Er zijn talloze invullingen te bedenken van de sessies, van alleen luisteren naar de musicus tot samen een muziekstuk maken of arrangeren. Wie een muziekinstrument speelt of gespeeld heeft kan samenspelen of met behulp van de musicus het instrument weer oppakken.

Wie?
Het team van musici kan goed zingen en beheerst een akkoord- of strijkinstrument op hoog niveau. De musici beschikken over een groot empathisch vermogen en werken graag met mensen, zowel individueel als in groepsverband. Ze hebben ruime ervaring in het werken met ouderen, met of zonder beperking. Voorafgaand aan een eerste afspraak inventariseren beide partijen samen welke mogelijkheden er zijn en welk repertoire het beste past. Sabine selecteert vervolgens de meest geschikte musicus uit een kernteam docenten. Bij specifieke wensen zoekt ze een passende musicus, zoals bij een minder gangbaar muziekgenre. Groepsprojecten zijn ook mogelijk.

Onze musici zijn geen muziektherapeuten. Wie daar naar op zoek is verwijzen we graag naar de Nederlandse vereniging voor muziektherapie.

N.B. Een website met daarop meer informatie en video's is in voorbereiding.

Musica Activa
Sabine d’Hont
info@sabinedhont.nl